Monet pyrkivät vähättelemään siitepölyallergiansa oireita, varsinkin silloin, kun he eivät tunne sen hoitovaihtoehtoja. Usein siitepölyn yhteydessä puhutaan heinänuhasta, eikä heinänuha nimikkeenä kuulosta kovinkaan vakavalta. Monille siitepölyallergia on kuitenkin kaikkea muuta kuin pikkuvaiva. Riittämättömästi hoidettu allergia voi vaikuttaa huomattavan negatiivisesti elämänlaatuun. Siitepölyallergia on myös allergisen astman riskitekijä. Siksi siitepölyallergia tulee ottaa vakavasti – etenkin lapsilla. Siitepölyallergia voi oireiden vakavuudesta riippuen vaikuttaa myös unenlaatuun. Monilla esiintyy päiväväsymystä, minkä seurauksena aikuisten on vaikea selvitä töistään ja lasten koulusta.
Siitepölymäärät vaihtelevat alueiden ja kausien välillä
Hengitysilmassa on useita hengitysteiden allergeeneja eli aineita, jotka voivat aiheuttaa hengitystieallergiaa. Kasvien kukinta levittää siitepölyä ilmaan. Kasvillisuus vaihtelee eri maiden ja alueiden välillä, mistä syystä siitepölyallergiatkin vaihtelevat. Heinän siitepöly vaikuttaa ihmisiin kaikkialla maailmassa, kun taas tietyt allergeenit aiheuttavat merkittäviä ongelmia vain joissain maanosissa, kuten esimerkiksi koivun siitepöly Pohjoismaissa, tuoksukkien siitepöly Pohjois-Amerikassa ja japaninsetrin siitepöly Aasiassa.
Koivun, heinän ja pujon siitepölyt
Suomessa yleisimmät siitepölyallergian aiheuttajat ovat leppä, koivu, heinät ja pujo. Koivu ja timotei ovat yleisimmät allergian aiheuttajat. Heinän siitepölyt ovat keskenään hyvin samankaltaisia. Niitä kaikkia pidetään allergiaa aiheuttavina, ja allergiayhteyksissä timotei usein edustaa kaikkia heinäkasveja. Suomen siitepölykausi voidaan jakaa kolmeen jaksoon sen mukaan, mikä kasvi pääasiallisesti aiheuttaa korkeat siitepölypitoisuudet. Keväällä pääaiheuttaja on koivu, kesällä heinän siitepöly ja loppukesästä pujon siitepöly.